staż z UP a propozycja stanowiska prezesa spółki

Pytanie z dnia 13 sierpnia

Zaczelam staż w pracy z urzędu pracy i mam teraz propozycje zostać w innej firmie prezesem w spółce z o.o. ale jedynie prezesem bez umowy o pracę czy jest taka możliwość czy to się wyklucza

Witam, jest taka możliwość, wystarczy powołanie na członka zarządu sp. z o.o. Proszę uważać na to stanowisko, bo z nim wiąże się bardzo dużo ryzyk i odpowiedzialności za spółkę, w tym niekiedy za długi spółki. Pozdrawiam, Grzegorz Kantecki

Odpowiedź nr 1 z dnia 15 sierpnia 2019 11:38:39 Zmodyfikowano dnia: 15 sierpnia 2019 11:38:39 Obejrzało: 43 osób
Wysłano podziękowanie do {[ success_thanks_name ]}
{[ e ]}

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną? {[ total_votes ? getRating() : 0 ]}% uznało tę odpowiedź za pomocną ({[ total_votes ]} głosów)

Podziękowałeś prawnikowi

{[ rlc.lawyer ]}
Twoje imię:
Dane znajomego:

Wysłaliśmy znajomemu Twoją rekomendację

Szanowna Pani Żaden z przepisów prawa nie wprowadza zakazu bycia na stażu w urzędzie pracy oraz pełnienia funkcji w zarządzie spółki. Pełnienie funkcji w zarządzie spółki nie jest równoznaczne z nawiązaniem stosunku pracy, ani zawarcie umowy cywilnoprawnej (aczkolwiek może być inaczej). Ewentualnych ograniczeń w "byciu na stażu" proszę poszukać w dokumentach związanych z jego odbywaniem.

Odpowiedź nr 2 z dnia 15 sierpnia 2019 15:42:21 Zmodyfikowano dnia: 15 sierpnia 2019 15:42:21 Obejrzało: 43 osób
Wysłano podziękowanie do {[ success_thanks_name ]}

Podziękowałeś prawnikowi

{[ rlc.lawyer ]}
Twoje imię:
Dane znajomego:

Wysłaliśmy znajomemu Twoją rekomendację

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.