Możliwość rozłożenia na raty opłaty za przedłużenie miejsca na cmentarzu komunalnym w Bydgoszczy.

Pytanie z dnia 03 listopada

Czy opłata za przedłużenie miejsca na cmentarzu komunalnym w bydgiszczy może być rozlizona na kilka rat ?

Dzień dobry. 1. Tak, istnieje możliwość rozłożenia opłaty za przedłużenie prawa do grobu (na kolejne 20 lat) na raty, jednak ulga ta nie przysługuje automatycznie i wymaga złożenia formalnego, uzasadnionego wniosku. Opłaty za miejsca na cmentarzach komunalnych stanowią należności cywilnoprawne jednostki samorządu terytorialnego związane z korzystaniem z mienia komunalnego (w oparciu o art. 7 ust. 2 ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych oraz cennik ustalony przez władze miasta). 2. Podstawę prawną do ubiegania się o rozłożenie płatności na raty stanowi art. 59 ust. 1 i ust. 2 ustawy o finansach publicznych w powiązaniu z właściwą uchwałą Rady Miasta Bydgoszczy określającą zasady, sposób i tryb udzielania ulg w spłacie należności cywilnoprawnych przypadających Miastu Bydgoszcz. Zgodnie z tymi regulacjami organ wykonawczy (Prezydent Miasta lub upoważniony kierownik jednostki) może rozłożyć należność na raty na wniosek zobowiązanego w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem dłużnika (w szczególności trudną sytuacją materialną, rodzinną lub zdrowotną) bądź interesem publicznym. 3. Wniosek o rozłożenie opłaty na raty wraz z propozycją konkretnego harmonogramu spłat należy skierować do zarządcy nekropolii – Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Bydgoszczy lub złożyć bezpośrednio w Biurze Obsługi Klienta cmentarza komunalnego. W treści pisma należy dokładnie umotywować swoją sytuację życiową oraz dołączyć dokumenty potwierdzające wysokość dochodów i obciążeń (np. decyzję emerytalno-rentową, zaświadczenie o dochodach, zaświadczenia o leczeniu lub wydatkach na leki). Złożenie wniosku i zawarcie porozumienia ratalnego w pełni zabezpiecza grób przed utratą uprawnień dysponenta oraz procedurą ponownego użycia miejsca pod pochówek. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 3 listopada 2026 21:36 Zmodyfikowano dnia: 3 listopada 2026 21:36 Obejrzało: 18 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry, opłaty za przedłużenie miejsca na cmentarzu komunalnym są uregulowane w zarządzeniu Prezydenta Miasta Bydgoszczy oraz regulaminie cmentarzy. Przepisy te zazwyczaj określają opłaty jako jednorazowe. Ustawa o gospodarce komunalnej pozwala jednak zarządcy cmentarza na stosowanie udogodnień w płatnościach. W celu rozłożenia opłaty na raty należy złożyć pisemny wniosek do administratora cmentarza (Zarząd Cmentarzy Komunalnych w Bydgoszczy) lub właściwego wydziału Urzędu Miasta. We wniosku należy wskazać trudną sytuację materialną jako uzasadnienie prośby. Decyzja o przychyleniu się do wniosku zależy od uznania organu zarządzającego. R. pr. Elżbieta Walczak

Odpowiedź nr 2 z dnia 4 listopada 2026 11:37 Zmodyfikowano dnia: 4 listopada 2026 11:37 Obejrzało: 10 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Opłaty za przedłużenie miejsca na cmentarzu komunalnym są uregulowane w zarządzeniu Prezydenta Miasta Bydgoszczy oraz regulaminie cmentarzy. Przepisy te zazwyczaj określają opłaty jako jednorazowe. Ustawa o gospodarce komunalnej pozwala jednak zarządcy cmentarza na stosowanie udogodnień w płatnościach. W celu rozłożenia opłaty na raty należy złożyć pisemny wniosek do administratora cmentarza (Zarząd Cmentarzy Komunalnych w Bydgoszczy) lub właściwego wydziału Urzędu Miasta. We wniosku należy wskazać trudną sytuację materialną jako uzasadnienie prośby. Decyzja o przychyleniu się do wniosku zależy od uznania organu zarządzającego. Warto przygotować stosowną argumentację, aby zwiększyć szanse na pozytywne rozpatrzenie sprawy.

Odpowiedź nr 3 z dnia 4 listopada 2026 12:53 Zmodyfikowano dnia: 4 listopada 2026 12:53 Obejrzało: 9 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.