Zamiana prac społecznych na karę więzienia mimo niezawinionego przestoju.
Pytanie z dnia 20 września
dzien dobry mam do odrobienia prace spoleczne 20h w miesiacu przez 4 miesiace, zaczelam odrabiac 6 czerwca i odrobilam tam 5h po czym podmiot zrezygnowal ze wspolpracy ze mna, a kuratorka wezwala mnie na rozmowe dopiero 5 sierpnia, od 17 sierpnia mam wyznaczony nowy podmiot, w ktorym bez problemowo odrabiam godziny, mam odrobione 20h na sierpien i 20h na wrzesien, ale do 4 października powinnam miec odrobiona cala kare, ale przez przestoj od czerwca do sierpnia nie mialam fizycznie jak. Napisalam do sadu wniosek o przedluzenie wykonywania kary, ale nie dostalam odpowiedzi, za to dostalam pismo z wyznaczonym terminem posiedzenia o zmiane kary ograniczenia wolnosci na pozbawienie wolnosci, czy ja moge jeszcze jakos zaradzic, zeby nie isc do wiezienia? blagam o pomoc!
Janusz Sawicki Adwokat
Sawicki&Sawicki Adwokaci i Radcy Prawni SP
Jana Kasprowicza 20/3, 31-523 Kraków
Na posiedzeniu sądowym koniecznie należy przedstawić całą sytuację: szczegółowo wyjaśnić przymusowy przestój (rezygnacja podmiotu, opieszałość kuratora) oraz udowodnić swoją dobrą wolę i bieżącą sumienność w wykonywaniu kary (odrobione godziny w sierpniu i wrześniu). Proszę zabrać dokumenty potwierdzające te fakty. Istnieje realna szansa uniknięcia zamiany kary. W celu skutecznego poprowadzenia Pani sprawy na tym posiedzeniu, proszę o pilny kontakt. z poważaniem : adw Janusz Sawicki tel : 501-864-044 janusz.sawicki@adwokatura.pl
Podziękowałeś prawnikowi
Tomasz R. Weigt Adwokat
Kancelaria Adwokacka Adwokat Tomasz R. Weigt
Daszyńskiego 12/1, 59-700 Bolesławiec
Dzień dobry. 1. Orzeczenie zastępczej kary pozbawienia wolności na podstawie art. 65 § 1 Kodeksu karnego wykonawczego jest dopuszczalne wyłącznie wtedy, gdy skazany uchyla się od odbywania kary ograniczenia wolności. W orzecznictwie pojęcie „uchylania się” oznacza zawinione, celowe i nacechowane złą wolą unikanie nałożonych obowiązków, a nie obiektywną niemożność wykonywania pracy wynikającą z przyczyn leżących po stronie placówki lub opieszałości organów wykonawczych. Skoro pierwszy podmiot zrezygnował ze współpracy nie z Pani winy, a kurator wyznaczył nową placówkę dopiero 17 sierpnia i od tego momentu nienagannie odpracowuje Pani pełne normy miesięczne (20 h w sierpniu i 20 h we wrześniu), przesłanka uchylania się od kary w ogóle nie występuje. Sam upływ pierwotnego 4-miesięcznego okresu kalendarzowego wywołany przestojem organizacyjnym nie może skutkować skierowaniem Pani do zakładu karnego. 2. Aby zapobiec zamianie kary, musi Pani stawić się osobiście na wyznaczonym posiedzeniu sądu. Przed terminem posiedzenia (lub bezpośrednio do rąk sądu na posiedzeniu) należy złożyć pisemną odpowiedź na wniosek kuratora z dokładnym opisem chronologii: odpracowanie 5 godzin w czerwcu, fakt nagłej rezygnacji placówki, oczekiwanie na wyznaczenie nowego miejsca przez kuratora aż do połowy sierpnia oraz wzorowe wykonywanie pracy od 17 sierpnia. Do pisma należy dołączyć zaświadczenie od obecnego podmiotu potwierdzające przepracowanie 40 godzin w sierpniu i wrześniu wraz z potwierdzeniem braku jakichkolwiek zastrzeżeń co do Pani dyscypliny. Na posiedzeniu należy złożyć ustne oświadczenie o gotowości i możliwości dokończenia pozostałych 35 godzin w październiku i listopadzie oraz wnieść o oddalenie wniosku o zamianę kary. 3. Nawet w skrajnie niekorzystnym scenariuszu, gdyby sąd orzekł zastępczą karę pozbawienia wolności, chroni Panią instytucja z art. 65a § 1 k.k.w. Zgodnie z tym przepisem sąd może w każdym czasie wstrzymać wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności, jeżeli skazany oświadczy na piśmie, że podejmie odbywanie kary ograniczenia wolności i podda się rygorom z nią związanym. Przy rzetelnym udokumentowaniu przepracowanych 45 godzin i wykazaniu, że opóźnienie powstało bez Pani winy, ryzyko faktycznego pozbawienia wolności w tej sprawie w zasadzie nie istnieje. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208.
Podziękowałeś prawnikowi
Chcę dodać odpowiedź
Jeśli jesteś prawnikiem
zaloguj się by odpowiedzieć temu
klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem
poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.


