Zaginięcie przesyłki Pocztex z gotówką bez ubezpieczenia. Jak odzyskać pełną kwotę?

Pytanie z dnia 15 września

W sierpniu wysyłałam pocztą Pocztex ( kurier) przesyłkę w której miałam pieniądze ponad 2 tyś
Przesyłki nie ubezpieczylam
Z doręczeniem do rąk własnych
Tej osoby akurat nie było w domu, była pracownica która mogła odebrać ale przesyłka nie została dostarczona. Ta osoba która dostarczała w tym dniu przesyłki była to osoba na zastępstwie
Niestety przesyłka nie została dostarczona.kurier a raczej oszust zatrzymał dla siebie.zglosilam reklamację, przyznali mi tylko 100 zł i koszt przesyłki 37 i mogę się odwołać. Co mam zrobić żeby odzyskać te pieniądze?

Dzień dobry. 1. Na drodze reklamacji pocztowej nie uzyska Pani zwrotu utraconych pieniędzy. Zgodnie z przepisami Prawa pocztowego oraz regulaminem świadczenia usług Pocztex, odpowiedzialność operatora za utratę przesyłki bez zadeklarowanej wartości ma charakter zryczałtowany i jest ograniczona do limitów ustawowych. Ponadto przesyłanie gotówki w paczkach kurierskich bez wykupionej usługi zadeklarowania wartości narusza regulamin przewoźnika, co uniemożliwia skuteczne dochodzenie pełnego odszkodowania od operatora w postępowaniu reklamacyjnym. 2. Jedyną realną drogą do odzyskania środków jest ścieżka karna. Należy złożyć na Policji lub w Prokuraturze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przywłaszczenia powierzonego mienia (art. 284 § 2 Kodeksu karnego) lub kradzieży przez kuriera. W toku postępowania przygotowawczego powinna Pani działać jako pokrzywdzona i złożyć formalny wniosek o orzeczenie obowiązku naprawienia szkody w całości na podstawie art. 46 § 1 Kodeksu karnego. W razie ustalenia sprawcy i wydania wyroku skazującego sąd nałoży na niego obowiązek zwrotu przywłaszczonych 2 000 zł. Ważną kwestią będzie wykazanie faktu umieszczenia gotówki w przesyłce – niezbędne będą dowody w postaci potwierdzenia wypłaty z bankomatu lub konta tuż przed nadaniem, zeznań świadków pakowania przesyłki bądź korespondencji z adresatem. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 16 września 2026 16:43 Zmodyfikowano dnia: 16 września 2026 16:43 Obejrzało: 65 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.