Wypowiedzenie umowy najmu pokoju.

Pytanie z dnia 02 kwietnia 2020

Witam wynajmuje pokój, nadeszły teraz takie czasy że nie mam pracy, nie mam za co zapłacić za najem. U się wyprowadzam. Jak wygląda sprawa jeśli w umowie mam zapis 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia a muszę zrezygnować teraz? Jest też zapis że jeśli nie zapłacę za 1 okres czynszu wtedy jest natychmiastowe wypowiedzenie przez wynajmującego.

W obecnej, kryzysowej sytuacji, Kodeks cywilny przewiduje możliwość skutecznego rozwiązania umowy najmu lokalu ze skutkiem natychmiastowym. Można złożyć wypowiedzenie umowy najmu na podstawie art. 357 [1] § 1 Kodeksu cywilnego należycie je uzasadniając, które może ale nie musi skończyć się skierowaniem sprawy na drogę postępowania sądowego. Zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź nr 1 z dnia 2 kwietnia 2020 23:17 Zmodyfikowano dnia: 2 kwietnia 2020 23:17 Obejrzało: 935 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Szanowna Pani, Szanowny, Panie, Wielu najemców obecnie znalazło się w podobnej sytuacji. Nie wiem jak dokładnie wygląda umowa, którą Pani zawarła, ale ze względu na ogłoszony stan epidemii można powoływać się na klauzule generalne zawarte w Kodeksie cywilnym. Wyjść z sytuacji jest kilka i zależy co chce się uzyskać. Istnieje możliwość starania się o: 1) obniżenie lub "zamrożenie" czynszu, 2) rozwiązanie umowy 3) inne rozwiązanie wspólnie wypracowane przez strony Tylko niektóre z rozwiązań to np.: 1) powołanie się na klauzulę nadzwyczajnej zmiany stosunków ( art. 357(1) k.c.) 2) powołanie się na konieczność współdziałania przy wykonywaniu zobowiązania (art. 354 k.c. ) 3) niewykonanie świadczenia z przyczyn niezależnych od Pani (art. 471 k.c. ) Jeżeli pojawiłyby się dodatkowe pytania lub potrzeba pomocy, serdecznie zapraszam do kontaktu telefonicznego (+48519725201) lub mailowego (adwokat@wegierski.eu) Z poważaniem adwokat Filip Węgierski

Odpowiedź nr 2 z dnia 3 kwietnia 2020 07:15 Zmodyfikowano dnia: 3 kwietnia 2020 07:15

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.