Wypowiedzenie umowy najmu bez okresu wypowiedzenia.

Pytanie z dnia 26 marca 2020

Witam
Jestem najemcą mieszkania od 2.11.2019r. Do 31.12.2020r. (Umowa zawarta u notariusza) jednakże w zaistniałych sytuacjach w naszym kraju maz stracił pracę i nie jesteśmy w stanie dalej wynajmować mieszkanie ponieważ na utrzymaniu mamy jeszcze dwójkę małych dzieci do dwóch lat. Czy jest możliwość zerwania umowy z wynajmującymi bez ponoszenia jakis konkretnych kar ? Prosze o pomoc z wynajmującymi nie da się dogadać. Pozdrawiam

W pierwszej kolejności warto przeanalizować umowę bo przepisy dają pewne możliwości zawarcia w umowach najmu na czas określony postanowień rozwiązujących takie sytuacje. Oprócz tego istnieje też możliwość kierowania określonych zarzutów. W razie potrzeby pomocy prawnej uprzejmie proszę o kontakt mailowy (michal@burtowy.pl) lub telefoniczny (694 903 756).

Odpowiedź nr 1 z dnia 27 marca 2020 12:10 Zmodyfikowano dnia: 27 marca 2020 12:10

Szanowna Pani, Wielu najemców obecnie znalazło się w podobnej sytuacji jak Pani. Nie wiem jak dokładnie wygląda umowa, którą Pani zawarła, ale ze względu na ogłoszony stan epidemii można powoływać się na klauzule generalne zawarte w Kodeksie cywilnym. Wyjść z sytuacji jest kilka i zależy co chce Pani uzyskać. Istnieje możliwość starania się o: 1) obniżenie lub "zamrożenie" czynszu, 2) rozwiązanie umowy 3) inne rozwiązanie wspólnie wypracowane przez strony Tylko niektóre z rozwiązań to np.: 1) powołanie się na klauzulę nadzwyczajnej zmiany stosunków ( art. 357(1) k.c.) 2) powołanie się na konieczność współdziałania przy wykonywaniu zobowiązania (art. 354 k.c. ) 3) niewykonanie świadczenia z przyczyn niezależnych od Pani (art. 471 k.c. ) Jestem w trakcie prowadzenia już kilku spraw tego typu, także jeżeli miałaby Pani dodatkowe pytania lub potrzebowałaby Pani pomocy serdecznie zapraszam do kontaktu telefonicznego (+48519725201) lub mailowego (adwokat@wegierski.eu) Z poważaniem adwokat Filip Węgierski

Odpowiedź nr 2 z dnia 27 marca 2020 12:48 Zmodyfikowano dnia: 27 marca 2020 12:48

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.