Podwyżka czynszu za wynajem pokoju z powodu wyższych kosztów ogrzewania a możliwość wypowiedzenia umowy najmu.

Pytanie z dnia 31 października

Właścicielka domu w którym wynajmuje pokój telefonicznie poinformowała mnie, że chce zwiększyć czynsz o 500 zł, czyli z 1400 miałbym płacić 1900 z powodu większego rachunku za ogrzewanie,w umowie mamy zapis o tym, że media wraz z ogrzewaniem są wliczone w cenę czynszu. Czy może to zrobić? Bądź gdy się nie zgodzę może wypowiedzieć mi umowę najmu? Mamy umowę na czas nieokreślony z zapisem o miesięcznym okresie wypowiedzenia

Dzień dobry. 1. Telefoniczna informacja o podwyżce czynszu jest prawnie bezskuteczna. Zgodnie z art. 8a ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, wypowiedzenie dotychczasowej wysokości czynszu lub innych opłat za używanie lokalu wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. Ponadto ustawowy termin takiego wypowiedzenia wynosi co najmniej 3 miesiące i kończy się z upływem miesiąca kalendarzowego. Oznacza to, że ustne żądanie właścicielki nie wywołuje żadnych skutków prawnych – dopóki nie otrzyma Pan prawidłowego pisma, obowiązuje dotychczasowa stawka 1400 zł. Nawet przy zachowaniu formy pisemnej, jeżeli podwyżka skutkuje przekroczeniem w skali roku 3% wartości odtworzeniowej lokalu, ma Pan prawo w terminie 14 dni zażądać na piśmie podania przyczyny i szczegółowej kalkulacji podwyżki pod rygorem jej nieważności. 2. Właścicielka nie może również wypowiedzieć Panu umowy najmu z powołaniem się na umowny, miesięczny okres wypowiedzenia. Zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów, wynajmujący może wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego zawartą na czas nieokreślony wyłącznie z przyczyn ściśle określonych w ustawie (np. zwłoka z zapłatą czynszu za co najmniej 3 pełne okresy płatności po uprzednim pisemnym uprzedzeniu, dewastacja lokalu czy podnajem bez zgody). Przepisy te mają charakter bezwzględnie wiążący, co oznacza, że zapis w umowie przyznający właścicielce prawo do swobodnego wypowiedzenia z zachowaniem 1 miesiąca jest z mocy prawa nieważny na podstawie art. 58 Kodeksu cywilnego. Sam sprzeciw wobec bezprawnej podwyżki nie daje podstaw do wypowiedzenia umowy – dopiero w sytuacji, gdyby właścicielka doręczyła Panu formalne, pisemne wypowiedzenie czynszu z zachowaniem 3-miesięcznego terminu, brak akceptacji nowej stawki w terminie 2 miesięcy doprowadziłby do rozwiązania umowy z upływem tego okresu wypowiedzenia. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208.

Odpowiedź nr 1 z dnia 2 listopada 2026 11:40 Zmodyfikowano dnia: 2 listopada 2026 11:40 Obejrzało: 7 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Właścicielka nie może jednostronnie podnieść czynszu, jeśli umowa przewiduje kwotę ryczałtową obejmującą media. Podwyżka wymaga zmiany umowy (aneksu), na którą musisz wyrazić zgodę. Jeśli odmówisz, wynajmująca może wypowiedzieć umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia. Prawo dopuszcza wypowiedzenie umowy najmu na czas nieokreślony, nawet bez podania konkretnej przyczyny, o ile zachowane są terminy umowne lub ustawowe. Jeśli jednak w umowie określono zamknięty katalog przyczyn wypowiedzenia, właścicielka może wypowiedzieć ją tylko w tych sytuacjach. Sprawdź dokładnie treść swojej umowy pod kątem dopuszczalnych powodów wypowiedzenia. Jeśli potrzebujesz pomocy w analizie umowy lub przygotowaniu odpowiedzi dla właścicielki, zapraszam do kontaktu w celu poprowadzenia tej sprawy.

Odpowiedź nr 2 z dnia 2 listopada 2026 15:33 Zmodyfikowano dnia: 2 listopada 2026 15:33 Obejrzało: 4 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.