Odrzucenie spadku przez małoletnią a wypłata środków z OFE po zmarłym ojcu.

Pytanie z dnia 17 września

Odrzuciłam spadek w imieniu małoletniej po śmierci ojca córki bo w skład spadku wchodziły tylko długi. Czy córka może odzyskać pieniądze z OFE jeśli nie została uposażona ? Ja nie byłam w związku formalnym ze zmarłym.

Dzień dobry. 1. W opisanej sytuacji córka nie ma możliwości otrzymania ani odzyskania środków zgromadzonych przez zmarłego ojca w Otwartym Funduszu Emerytalnym (OFE) oraz na subkoncie prowadzonym przez ZUS. Środki te są wypłacane bezpośrednio i z pominięciem procedur spadkowych wyłącznie wtedy, gdy zmarły za życia złożył w funduszu dyspozycję i imiennie wskazał daną osobę jako uposażoną. Jeżeli zmarły nie wyznaczył żadnego uposażonego, to zgodnie z art. 131 ust. 2 ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych w zw. z art. 40e ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych zgromadzone środki z mocy prawa wchodzą w skład masy spadkowej. 2. Odrzucenie spadku w imieniu małoletniej córki wywołuje skutek określony w art. 1020 Kodeksu cywilnego – dziecko zostaje wyłączone od dziedziczenia tak, jakby nie dożyło otwarcia spadku. W konsekwencji córka definitywnie utraciła status spadkobiercy i nie ma prawa do jakichkolwiek aktywów należących do spadku, w tym do niewypłaconych środków z OFE i subkonta ZUS. Uprawnienie do tych pieniędzy przeszło na dalszych krewnych powołanych do dziedziczenia w kolejności ustawowej, a w razie odrzucenia spadku przez całą rodzinę – przypadną one gminie ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego lub Skarbowi Państwa. 3. Należy dodatkowo zaznaczyć, że wejście środków z OFE do masy spadkowej wiąże się z ich przeznaczeniem na pokrycie pasywów zmarłego. Nawet gdyby spadek nie został odrzucony i córka nabyła go z dobrodziejstwem inwentarza, zgromadzone na rachunku emerytalnym pieniądze powiększyłyby stan czynny spadku i w pierwszej kolejności musiałyby zostać przeznaczone na spłatę wierzycieli ojca, wobec czego przy przewadze długów i tak nie pozostałyby do dyspozycji małoletniej. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 18 września 2026 12:43 Zmodyfikowano dnia: 18 września 2026 12:43 Obejrzało: 90 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry, jeśli córka nie została wskazana jako uposażona do środków z OFE i został odrzucony spadek to nie ma możliwości ubiegania się przez córkę o wypłatę pieniędzy z OFE. Pozdrawiam radca prawny Kacper Szreder, tel. 506-691-756

Odpowiedź nr 2 z dnia 29 września 2026 13:43 Zmodyfikowano dnia: 29 września 2026 13:43

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.