Odmowa wydania kluczy do mieszkania przez jednego ze spadkobierców.

Pytanie z dnia 11 września

Mamy mieszkanie po dziadku ale nie jest przepisane na jedną konkretną osobę . Jest nas łącznie 12 osób do odziedziczenia ,trzy córki i jeden syn i reszta wnuki i jeden z wnukow nie chce oddać kluczy bo twierdzi że to jemu się to mieszkanie należy a najpierw są dzieci dziadka . Co w tej sprawie można zrobić ?

Dzień dobry. 1. W pierwszej kolejności konieczne jest formalne potwierdzenie praw do spadku poprzez uzyskanie u notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia (wymaga obecności wszystkich powołanych) lub złożenie do sądu rejonowego wniosku o stwierdzenie nabycia spadku. W przypadku braku testamentu obowiązuje dziedziczenie ustawowe (art. 931 Kodeksu cywilnego). Zgodnie z przepisami spadek w równych częściach dziedziczą wyłącznie żyjące dzieci zmarłego (córki i syn). Wnuki dziedziczą tylko wówczas, gdy ich rodzic zmarł przed dziadkiem lub odrzucił spadek. Jeśli zatem rodzic owego wnuka żyje, nie jest on w ogóle spadkobiercą i nie przysługują mu jakiekolwiek prawa własnościowe do mieszkania. 2. Jeżeli wnuk nie dysponuje testamentem powołującym go do całości lub części spadku, zajmuje nieruchomość bez tytułu prawnego. Spadkobiercom przysługuje przeciwko niemu roszczenie windykacyjne o wydanie lokalu (art. 222 § 1 k.c.) oraz roszczenie o zapłatę wynagrodzenia za bezumowne korzystanie nieruchomości (odpowiadające rynkowej stawce czynszu najmu za każdy miesiąc bezprawnego posiadania). Należy jednak wystrzegać się samowolnej wymiany zamków czy siłowego usuwania rzeczy wnuka – polskie prawo chroni nawet bezprawne posiadanie (art. 344 k.c.), a takie działanie naraziłoby spadkobierców na proces o przywrócenie posiadania. 3. Właściwą drogą postępowania jest skierowanie do wnuka pisemnego, przedsądowego wezwania do natychmiastowego wydania kluczy i opróżnienia lokalu w wyznaczonym terminie (np. 7 dni), z jednoczesnym zastrzeżeniem naliczania odszkodowania za bezumowne korzystanie za każdy dzień zwłoki. W przypadku bezskuteczności wezwania, po uzyskaniu dokumentu potwierdzającego nabycie spadku, należy wnieść do sądu pozew o nakazanie wydania nieruchomości (eksmisję). Po odzyskaniu władztwa nad lokalem spadkobiercy mogą przeprowadzić umowny lub sądowy dział spadku w celu sprzedaży mieszkania i podziału środków. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 14 września 2026 13:13 Zmodyfikowano dnia: 14 września 2026 13:13 Obejrzało: 83 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry, główne pytanie dla rozwiązania Pani/Pana zagadnienia brzmi: czy dziadek żyje? Jeżeli dziadek żyje, to co do zasady mieszkanie nadal należy do niego i nie można mówić o 12 osobach uprawnionych do dziedziczenia. Dziadek może sam zdecydować, komu chce przekazać mieszkanie, np. w drodze testamentu lub odpowiedniej umowy. Jeżeli dziadek nie żyje, wówczas konieczne jest ustalenie kręgu spadkobierców na podstawie testamentu albo zasad dziedziczenia ustawowego. Co do zasady w pierwszej kolejności dziedziczą dzieci dziadka oraz jego małżonek, jeżeli żyje. Wnuki dziedziczą w miejsce swojego rodzica (dziecka dziadka), jeżeli ten rodzic nie dożył otwarcia spadku. Sam fakt posiadania kluczy do mieszkania nie daje wnukowi prawa własności ani nie oznacza, że mieszkanie „należy się” właśnie jemu. Konieczne może być przeprowadzenie postępowania o stwierdzenie nabycia spadku, a następnie – jeżeli chodzi o podział mieszkania – dział spadku. Kwestia wydania kluczy zależy natomiast od tego, kto jest obecnie właścicielem lub współwłaścicielem lokalu i na jakiej podstawie wnuk nim dysponuje. Jeśli wnuk dziadka odmawia wydania mieszkania osoba uprawniona (właściciel) powinien złożyć do sądu powództwo o wydanie nieruchomości (eksmisja). Pozdrawiam Kacper Szreder radca prawny tel. 506-691-756

Odpowiedź nr 2 z dnia 24 września 2026 19:30 Zmodyfikowano dnia: 24 września 2026 19:30

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.