Likwidacja stanowiska pracy a ochrona pracownicy w ciąży.

Pytanie z dnia 27 sierpnia 2020

Wydaje mi się że wkrótce zlikwidują moje miejsce pracy (zamkną oddział). Chciałabym niedługo starać się o dziecko. Jestem na umowie na czas nieokreslony. Co w przypadku jesli zajde w ciaze i dostane wypowiedzenie?

Dzień dobry Pani, Zgodnie z Kodeksem pracy, rozwiązanie umowy o pracę z ciężarną lub w trakcie urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Odpowiedź nr 1 z dnia 28 sierpnia 2020 08:35 Zmodyfikowano dnia: 1 września 2020 16:31 Obejrzało: 245 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry likwidacja oddziału nie narusza uprawnień wynikających z prawa pracy, w tym ochrony dla kobiet w ciaży W razie pytań i wątpliwości zapraszam do kontaktu. r.pr.A.Pietrzykowska kancelaria-pietrzykowska.pl pietrzykowska.aleksandra@gmail.com

Odpowiedź nr 2 z dnia 28 sierpnia 2020 10:57 Zmodyfikowano dnia: 28 sierpnia 2020 10:57 Obejrzało: 243 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.