Koronawirus a tarcza antykryzysowa.

Pytanie z dnia 04 listopada 2020

Pracuję w gastronomii, umowę o pracę mamnod 30sierpnia2020. Obecnie wszyscy wiemy jaki jest ruch w restauracjach. Nie zarabiamy nawet na wypłaty. Mój pracodawca wziął tarcze w 1 fali zakażeń. Czy moze mnie teraz zwolnić? Ew. Jak to wygląda. Dodam ze nie zapłacił mi za poprzedni tydzień pracy bo niby nie ma pieniędzy. Co mam robić? Część pracowników chce nie przyjść do pracy, czy moga byc wtedy jakieś konsekwencje? Mało tego powiedział że utnie nam stawki z 18 do 9 zł za h....

Dzień dobry Pani, W istocie sytuacja, w jakiej dziś znajduje się branża gastronomiczna jest bardzo trudna i każdy przedsiębiorca walczy o przetrwanie. Wobec braku pomocy ze strony państwa wydaje się, że dziś najważniejsza jest rozmowa pomiędzy pracodawcą a pracownikami. Skoro pracodawca nie ma pieniędzy na wypłaty, to jaki sens będzie miało to, że w dalszym ciągu jest Pani zatrudniona? Proszę zadać pytanie pracodawcy, czego się spodziewa i jakie ma plany. Pozdrawiam, adwokat Agnieszka Kwapień tel. 728 382 525 e-mail: poczta@adwokat-katowice.com.pl

Odpowiedź nr 1 z dnia 5 listopada 2020 08:20 Zmodyfikowano dnia: 5 listopada 2020 08:20 Obejrzało: 405 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.