Jak sprawdzić swoją sytuację prawną po wydaniu listu gończego za kradzież?.

Pytanie z dnia 20 września

Witam,jestem poszukiwana listem gończym z Art. 278 § 1 Zabieranie w celu przywłaszczenia cudzej rzeczy ruchomej plus prawdopodobnie mam jeszcze jakąś sprawę w toku dodatkowo…
Chciałabym dowiedzieć się coś więcej na temat własnej sytuacji prawnej…
Czy jest taka możliwość…???

Pani sytuacja prawna jest poważna i wymaga natychmiastowego działania. List gończy oznacza, że służby poszukują Panią. Kluczowe jest pilne ustalenie dokładnego statusu obu spraw karnych oraz zebranie wszelkich dostępnych informacji i dokumentów. Tylko pełne dane pozwolą na opracowanie skutecznej strategii obrony. Proszę o pilny kontakt w celu poprowadzenia Pani sprawy. Z poważaniem : adw Janusz Sawicki tel : 501-864-044 janusz.sawicki@adwokatura.pl

Odpowiedź nr 1 z dnia 21 września 2026 12:05 Zmodyfikowano dnia: 21 września 2026 12:05 Obejrzało: 67 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry. Tak, istnieje możliwość ustalenia Pani sytuacji prawnej bez konieczności osobistego stawiennictwa w organach ścigania, które przy aktywnym liście gończym skutkowałoby natychmiastowym zatrzymaniem i osadzeniem w areszcie śledczym. Czynności te realizuje się poprzez ustanowienie obrońcy z wyboru, który w Pani imieniu występuje do prokuratury lub sądu o dostęp do akt sprawy na podstawie art. 156 Kodeksu postępowania karnego. Pozwala to zweryfikować treść zarzutów z art. 278 § 1 k.k., powody orzeczenia tymczasowego aresztowania będącego podstawą poszukiwań oraz ustalić, czy w innych jednostkach toczą się wobec Pani dodatkowe postępowania karne. Upoważnienie do obrony może Pani podpisać osobiście lub może je w Pani zastępstwie podpisać inna osoba, na przykład ktoś z rodziny. Po zapoznaniu się z materiałem dowodowym obrońca może podjąć dalsze działania procesowe, w tym złożyć wniosek o zmianę lub uchylenie aresztu na środki wolnościowe (np. dozór Policji, poręczenie majątkowe) bądź wystąpić do właściwego sądu okręgowego o wydanie listu żelaznego (art. 281 k.p.k.), który zapewnia odpowiadanie z wolnej stopy do czasu prawomocnego zakończenia sprawy. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208.

Odpowiedź nr 2 z dnia 21 września 2026 15:20 Zmodyfikowano dnia: 21 września 2026 15:20 Obejrzało: 63 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.