Jak odzyskać pożyczkę od koleżanki mieszkającej za granicą?.

Pytanie z dnia 17 września

Witam, pożyczyłam koleżance 12 tysięcy złotych, termin na zwrot minął 28 lutego 2025 roku, od tamtej pory nie odpisuje, nie odbiera. Mieszka poza granicą Polski, co mogę zrobić ?

Dzień dobry. 1. Pani roszczenie o zwrot pożyczki stało się wymagalne z dniem 1 marca 2025 roku. Od tej daty przysługują Pani również odsetki ustawowe za opóźnienie (art. 481 k.c.). W pierwszej kolejności należy zabezpieczyć komplet materiału dowodowego: potwierdzenie przelewu bankowego oraz całą korespondencję z komunikatorów, wiadomości SMS lub wiadomości e-mail, w których dłużniczka ustalała warunki pożyczki, potwierdzała odbiór pieniędzy lub deklarowała termin zwrotu. Następnie należy skierować do dłużniczki ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty z wyznaczeniem terminu (np. 7 dni) na rachunek bankowy pod rygorem skierowania sprawy do sądu. Wezwanie warto wysłać listem poleconym na jej zagraniczny adres (oraz ewentualny adres zameldowania w Polsce) i równolegle przekazać drogą elektroniczną. 2. Fakt przebywania dłużniczki za granicą nie zamyka drogi sądowej. Jeżeli dłużniczka mieszka na terytorium Unii Europejskiej (z wyjątkiem Danii), najefektywniejszą ścieżką jest zainicjowanie przed polskim sądem rejonowym europejskiego postępowania w sprawach drobnych roszczeń (kwota 12 000 zł mieści się w ustawowym limicie do 5 000 euro) lub złożenie wniosku o wydanie Europejskiego Nakazu Zapłaty (ENZ). Postępowania te prowadzone są na urzędowych formularzach, a uzyskany prawomocny nakaz zapłaty jest bezpośrednio wykonalny w państwie członkowskim zamieszkania dłużniczki bez konieczności przeprowadzania odrębnej procedury o stwierdzenie wykonalności. 3. Jeżeli dłużniczka przebywa poza obszarem Unii Europejskiej, pozew o zapłatę można wnieść do sądu polskiego lub bezpośrednio do sądu państwa jej pobytu, pamiętając jednak, że procedury doręczeń zagranicznych oraz późniejsza egzekucja komornicza będą uzależnione od dwustronnych umów międzynarodowych lub konwencji haskich. Po uzyskaniu prawomocnego tytułu wykonawczego wniosek egzekucyjny składa się do właściwego miejscowo organu egzekucyjnego (komornika) w państwie, w którym dłużniczka pracuje, posiada rachunki bankowe lub majątek. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 17 września 2026 13:40 Zmodyfikowano dnia: 17 września 2026 13:40 Obejrzało: 105 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry, w pierwszej kolejności należy wysłać koleżance przedsądowe wezwanie do zapłaty na jej ostatni znany adres za granicą, najlepiej przesyłką rejestrowaną z potwierdzeniem nadania oraz równolegle e-mailem, SMS-em lub komunikatorem. W wezwaniu należy wskazać na rygor skierowania sprawy na drogę sądową w przypadku braku płatności. Od 1 marca 2025 r. może Pani żądać także odsetek ustawowych za opóźnienie na podstawie art. 481 § 1 Kodeksu cywilnego. Wezwanie ma znaczenie dowodowe, choć co do zasady nie jest warunkiem wniesienia pozwu. Proszę zabezpieczyć wszystkie dostępne materiały, w szczególności potwierdzenie przelewu, tytuł przelewu, umowę lub pokwitowanie, wiadomości dotyczące ustalenia pożyczki i terminu zwrotu, ewentualne przyznanie długu przez koleżankę oraz dane jej adresu i miejsca pobytu. Brak pisemnej umowy nie przekreśla sprawy, ale może utrudniać wykazanie, że przekazane środki były pożyczką, a nie darowizną. To, gdzie złożyć pozew, zależy przede wszystkim od państwa, w którym dłużniczka ma miejsce zamieszkania, oraz od treści ustaleń między stronami. Jeżeli dłużniczka mieszka w innym państwie UE, zasadą jest pozwanie jej przed sąd państwa jej miejsca zamieszkania. W pewnych okolicznościach możliwe może być także dochodzenie roszczenia w Polsce, zwłaszcza gdy miejscem wykonania zobowiązania miał być rachunek bankowy w Polsce, ale wymaga to oceny konkretnych faktów (np. treść umowy pożyczki). W przypadku zainteresowania wsparciem prawnym w tej sprawie proszę o bezpośredni kontakt. Pozdrawiam adw. Mateusz Frąckowiak

Odpowiedź nr 2 z dnia 17 września 2026 15:48 Zmodyfikowano dnia: 17 września 2026 15:48 Obejrzało: 103 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.