Fałszywe oskarżenie o przywłaszczenie telefonu i znęcanie się nad rodziną.

Pytanie z dnia 20 września

Moja matka zgłosiła na policję że zabrałem jej telefon do pracy i że znęcam się nad nią i siostrą przez ponad pół roku , mam postawione dwa zarzuty karne za przywłaszczenie mienia i za przemoc fizyczna i ekonomiczną przez podobno rok czasu. Nigdy nic takiego nie miało miejsca wojna z moją matką ciągnie się już latami i mam dużo papierów odnośnie tego co moja matka robiła mi w przeszłości więc teraz pytanie jak mam to wygrać i nie daj Boże co mi za to grozi ?

Rozumiem powagę sytuacji. Za przywłaszczenie mienia grozi do 3 lat pozbawienia wolności, za znęcanie się nawet do 5 lat. Posiadane dokumenty są kluczowe w udowodnieniu bezpodstawności zarzutów i ukazaniu prawdziwej natury konfliktu. Skuteczna obrona wymaga przedstawienia dowodów, które podważą wiarygodność oskarżeń. Jeżeli sprawa jest w Małopolsce zapraszam do kontaktu. Z poważaniem : adw Janusz Sawicki janusz.sawicki@adwokatura.pl

Odpowiedź nr 1 z dnia 21 września 2026 12:15 Zmodyfikowano dnia: 21 września 2026 12:15 Obejrzało: 64 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry. 1. Za przestępstwo znęcania się fizycznego lub psychicznego (art. 207 § 1 Kodeksu karnego) grozi kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. Z kolei za przywłaszczenie rzeczy ruchomej (art. 284 § 1 k.k.) grozi grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku telefonu ważna jest jego wartość rynkowa – jeżeli nie przekracza ona kwoty 800 zł, czyn ten w ogóle nie stanowi przestępstwa, lecz wykroczenie z art. 119 Kodeksu wykroczeń. Nawet w przypadku uznania winy, u osób dotychczas niekaranych orzeka się przede wszystkim kary wolnościowe, warunkowe zawieszenie wykonania kary lub warunkowe umorzenie postępowania; bezwzględne pozbawienie wolności grozi w praktyce sprawcom drastycznej, powtarzającej się i jednoznacznie udowodnionej przemocy. 2. Głównym kierunkiem obrony przed zarzutem znęcania się może być wykazanie, że sytuacja w domu stanowi obustronny, wieloletni konflikt rodzinny, a nie przestępstwo z art. 207 k.k. Zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego istota znęcania się polega na jednostronnym zadawaniu cierpień osobie bezradnej lub od sprawcy zależnej. Wzajemne kłótnie, równorzędna wymiana złośliwości, spory majątkowe czy obustronne awantury wykluczają przypisanie tego przestępstwa. Posiadana przez Pana dokumentacja zachowań matki z przeszłości (wiadomości, nagrania, interwencje, dokumenty urzędowe) będzie koronnym dowodem na to, że zawiadomienie jest w istocie próbą odwetu lub manipulacji procesowej, a nie relacją kata i ofiary. 3. W odniesieniu do telefonu obrona może opierać się na wykazaniu braku zamiaru przywłaszczenia (animus rem sibi habendi). Przywłaszczenie zachodzi wyłącznie wtedy, gdy sprawca zabiera rzecz w celu włączenia jej na stałe do swojego majątku i postępowania z nią jak właściciel. Zabranie telefonu w pośpiechu, przez pomyłkę czy na krótki czas bez zamiaru jego zatrzymania nie stanowi przestępstwa. Na tym etapie rekomenduję złożenie formalnego wniosku o umożliwienie zaznajomienia się z aktami dochodzenia i sporządzenie fotokopii (art. 156 § 5 Kodeksu postępowania karnego). Do czasu dokładnego poznania zeznań matki i siostry najbezpieczniej jest skorzystać z prawa do odmowy składania wyjaśnień lub odmowy odpowiedzi na pytania (art. 175 § 1 k.p.k.), a swoje stanowisko i dowody przedstawić dopiero po zapoznaniu się z materiałem dowodowym policji. Jeśli zastosowano wobec Pana środki zapobiegawcze (np. dozór policji, zakaz zbliżania się lub nakaz opuszczenia lokalu), przysługuje na nie zażalenie do sądu w zawitym terminie 7 dni. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208.

Odpowiedź nr 2 z dnia 21 września 2026 15:16 Zmodyfikowano dnia: 21 września 2026 15:16 Obejrzało: 61 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.