Czy urlop wypoczynkowy nalicza się podczas L4 i pobierania zasiłku chorobowego?

Pytanie z dnia 05 listopada

Witam. Mając umowę o pracę na czas nieokreślony, przebywałem na L4 później na zasiłku chorobowym. Cały czas będąc zatrudnionym. Czy podczas chorobowego mój urlop pracy się nalicza?

Dzień dobry. 1. Okres niezdolności do pracy z powodu choroby (zarówno w czasie pobierania wynagrodzenia chorobowego, jak i zasiłku chorobowego) nie pozbawia pracownika prawa do urlopu wypoczynkowego ani nie pomniejsza jego wymiaru. Zgodnie z art. 153 § 2 Kodeksu pracy pracownik nabywa prawo do kolejnego urlopu wypoczynkowego z dniem 1 stycznia każdego roku kalendarzowego, o ile w tej dacie trwa stosunek pracy. Sam fakt przebywania na zwolnieniu lekarskim nie wyłącza ani nie zawiesza nabycia tego prawa. 2. Katalog przerw w świadczeniu pracy skutkujących proporcjonalnym obniżeniem wymiaru urlopu wypoczynkowego został określony w art. 155[2] § 1 Kodeksu pracy. Obejmuje on m.in. urlop bezpłatny, urlop wychowawczy czy nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy. Wyliczenie to ma charakter zamknięty i nie zawiera okresów czasowej niezdolności do pracy spowodowanej chorobą. W konsekwencji za cały okres trwania zatrudnienia – w tym za miesiące objęte zwolnieniem lekarskim – urlop nalicza się w pełnym rocznym wymiarze (20 lub 26 dni, w zależności od ogólnego stażu pracy). 3. Niewykorzystany z powodu choroby urlop staje się urlopem zaległym. Skorzystanie z niego w naturze będzie możliwe po zakończeniu leczenia, odzyskaniu zdolności do pracy i uzyskaniu orzeczenia lekarza medycyny pracy w ramach badań kontrolnych, które są obowiązkowe przy niezdolności trwającej dłużej niż 30 dni (art. 229 § 2 k.p.). W razie rozwiązania stosunku pracy pracodawca będzie zobowiązany wypłacić ekwiwalent pieniężny za wszystkie niewykorzystane dni urlopu (art. 171 § 1 k.p.). Roszczenie o udzielenie urlopu przedawnia się z upływem 3 lat od dnia, w którym stało się wymagalne (art. 291 § 1 k.p.). Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 5 listopada 2026 12:50 Zmodyfikowano dnia: 5 listopada 2026 12:50 Obejrzało: 0 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.