Szantaż ujawnieniem zakupu erotycznych zdjęć osobom bliskim.

Pytanie z dnia 03 października

Kupowałem od osoby pełnoletniej erotyczne zdjęcia i jakaś osoba której nie znam o tym się dowiedziała i mnie szantażuje mnie że będzie wypisywał do mojej rodziny i znajomych o tym że takie rzeczy robiłem i chce co chwilę pieniądze

Sytuacja, którą Pan opisał, nosi znamiona przestępstwa szantażu, ściganego z urzędu. Najważniejsze jest, aby Pan w żaden sposób nie ulegał presji i nie przekazywał szantażyście pieniędzy. Gromadzenie wszelkich dowodów (wiadomości, dane) jest kluczowe. Konieczne jest zgłoszenie tej sprawy na policję. Pomożemy Panu przygotować zawiadomienie i reprezentować Pana w postępowaniu karnym. Zapraszam do kontaktu w celu omówienia dalszych kroków. adw Janusz Sawicki janusz.sawicki@adwokatura.pl

Odpowiedź nr 1 z dnia 7 października 2026 12:35 Zmodyfikowano dnia: 7 października 2026 12:35 Obejrzało: 70 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry, nazywam się Arkadiusz Malak, jestem adwokatem. Dziękuję za złożone zapytanie. To, co Pan opisuje, ma cechy szantażu, czyli przestępstwa, w którym to Pan jest stroną pokrzywdzoną. Z opisu wynika, że nieznana osoba, grożąc ujawnieniem informacji rodzinie i znajomym, wielokrotnie żąda od Pana pieniędzy. Zgodnie z art. 282 § 2 Kodeksu karnego karze od roku do 10 lat pozbawienia wolności podlega ten, kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, groźbą rozgłoszenia dotyczącej innej osoby wiadomości uwłaczającej czci lub istotnie naruszającej prywatność, doprowadza inną osobę do rozporządzenia mieniem. Przestępstwo jest dokonane, gdy pokrzywdzony zapłacił; jeżeli do zapłaty jeszcze nie doszło, może to być usiłowanie (art. 13 § 1 Kodeksu karnego), które także jest karalne. W wypadku mniejszej wagi kara jest łagodniejsza i wynosi od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności (art. 283 k.k.). Szantaż z art. 282 § 2 k.k. jest ścigany z urzędu, a więc nie wymaga Pana wniosku o ściganie. Może wchodzić w grę także art. 191 § 1 Kodeksu karnego (zmuszanie groźbą bezprawną; według art. 115 § 12 k.k. groźba bezprawna obejmuje m.in. groźbę rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci). Przestępstwo z art. 191 § 1 jest ścigane na wniosek pokrzywdzonego (art. 191 § 3 k.k.), dlatego w zawiadomieniu warto wyraźnie zawrzeć wniosek o ściganie. Ponieważ sprawca co chwilę ponawia żądania, w grę może wchodzić również uporczywe nękanie (art. 190a § 1 k.k., kara od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności), jeżeli wzbudza ono u Pana uzasadnione poczucie zagrożenia lub udręczenia; to przestępstwo także jest ścigane na wniosek pokrzywdzonego (art. 190a § 4 k.k.). Praktyczne wskazówki: po pierwsze, proszę nie płacić, bo w takich sprawach żądania z reguły rosną, a zapłata nie gwarantuje zakończenia szantażu. Po drugie, proszę nie kasować wiadomości, tylko zabezpieczyć dowody: zrzuty ekranu rozmów z datami, nazwy i adresy profili, numery telefonów i rachunków oraz potwierdzenia ewentualnych wcześniejszych przelewów. Po trzecie, proszę ograniczyć kontakt ze sprawcą i nie wdawać się w negocjacje. Po czwarte, warto zgłosić profil szantażysty administratorowi serwisu lub komunikatora i zmienić hasła do kont. Po piąte, warto jak najszybciej złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w Policji lub prokuraturze (art. 304 § 1 Kodeksu postępowania karnego); na Pana wniosek jako pokrzywdzony otrzyma Pan potwierdzenie złożenia zawiadomienia (art. 304b k.p.k.). Jeżeli sprawca zacznie kontaktować się z Pana rodziną albo grozić w inny sposób, proszę niezwłocznie zadzwonić na numer alarmowy 112. Co do poufności: organy ścigania prowadzą postępowanie po to, aby ustalić i ukarać sprawcę, a nie po to, aby informować Pana rodzinę. Nie można jednak zagwarantować absolutnej poufności, bo w postępowaniu sądowym strony mają co do zasady dostęp do akt (art. 156 § 1 k.p.k.). Przy przesłuchaniu świadka pytania nie mogą zmierzać do ujawnienia jego miejsca zamieszkania ani miejsca pracy, chyba że ma to znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy (art. 191 § 1b k.p.k.). Samo kupowanie zdjęć erotycznych od osoby pełnoletniej nie jest, co do zasady, przestępstwem, więc nie musi się Pan obawiać złożenia zawiadomienia z tego powodu. Z Pana opisu wynika, że osoba, od której Pan kupował, była pełnoletnia. Warto jednak mieć na uwadze, że przechowywanie, posiadanie lub uzyskiwanie dostępu do treści pornograficznych z udziałem małoletniego jest karalne (art. 202 § 4a Kodeksu karnego), a pełnoletniość sprzedającej nie zawsze oznacza, że pełnoletnie są wszystkie osoby widoczne na zdjęciach. Gdyby istniała jakakolwiek wątpliwość co do wieku osób przedstawionych na materiałach, sprawa wyglądałaby inaczej i przed złożeniem jakichkolwiek oświadczeń proszę skonsultować się z adwokatem. Przy przesłuchaniu obowiązuje mówienie prawdy, a świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli odpowiedź mogłaby narazić go na odpowiedzialność karną (art. 183 § 1 k.p.k.). Do pełnej oceny potrzebne byłoby ustalenie, czy sprawca już coś rozesłał, czy dokonał Pan wpłat oraz jakie dowody Pan posiada. Warto też pamiętać, że to bardzo stresująca sytuacja, w której pomocne bywa wsparcie bliskiej osoby lub specjalisty. Chętnie pomogę w przygotowaniu zawiadomienia i reprezentowaniu Pana w postępowaniu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z ofertą kancelarii oraz do kontaktu w celu omówienia sprawy: www.adwokat-malak.com www.adwokatmalak.com.pl https://www.facebook.com/adwokatmalak/ tel. 506-389-613 arkadiuszmalak@poczta.onet.pl Z wyrazami szacunku adw. Arkadiusz Malak

Odpowiedź nr 2 z dnia 27 października 2026 14:06 Zmodyfikowano dnia: 27 października 2026 14:06 Obejrzało: 12 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.