Zmiana nazwiska małoletniej córki bez zgody ojca oraz odzyskanie pieniędzy i nakładów na remont domu byłego partnera.

Pytanie z dnia 01 listopada

Razem z byłym chłopakiem mamy pięcio miesięczną córkę, która ma jego nazwisko. Dążę do tego żeby to nazwisko zmienic na moje. Czy mogłabym mu wysłać pismo przed sądowe w tej sprawie, żeby polubownie dogadać się i zmienić? Jeśli tak to czy mogę je sama napisać i co robić jak się nie zgodzi. Czy mam jakieś szanse w sądzie, jeśli córka jest przy mnie on mało co ją widuje. Kolejna sprawa to taka, że remontowaliśmy dom jego rodziców, żeby tam zamieszkać. Dałam mu wszystkie moje oszczędności, moi rodzice kupili nam różne sprzęty i chciałabym zwrotu tego ale on nie chce się dogadać. I mam pytanie czy w tej sprawie też mu mogę sama wysłać pismo przedsądowe?

Dzień dobry. 1. W sprawie zmiany nazwiska córki może Pani samodzielnie sporządzić i wysłać ojcu dziecka pismo z propozycją polubownego załatwienia sprawy. Administracyjna zmiana nazwiska przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego wymaga zgody obojga rodziców posiadających władzę rodzicielską. Jeżeli ojciec nie wyrazi zgody, kolejnym krokiem jest złożenie do sądu rejonowego wniosku o rozstrzygnięcie o istotnych sprawach dziecka i zezwolenie na zmianę nazwiska w trybie art. 97 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Prawomocne postanowienie sądu zastępuje zgodę ojca przed urzędem. Sąd ocenia wniosek wyłącznie przez pryzmat dobra dziecka – fakt, że córka ma zaledwie pięć miesięcy, pozostaje pod Pani wyłączną bieżącą pieczą, a ojciec wykazuje znikome zainteresowanie, stanowi mocny argument, choć kluczowe będzie wykazanie, że brak kontaktu wynika z postawy ojca, a zmiana nazwiska służy prawidłowemu funkcjonowaniu dziecka. 2. W kwestii nakładów na remont i zakupionego wyposażenia również może Pani sporządzić i wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty oraz wydania rzeczy we własnym imieniu, najlepiej listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Należy jednak precyzyjnie ustalić adresatów roszczeń. Skoro remont dotyczył domu rodziców partnera, to oni – jako właściciele nieruchomości – zostali wzbogaceni kosztem Pani oszczędności, co oznacza, że roszczenie o zwrot nakładów z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia należy formalnie kierować przeciwko nim, chyba że środki przekazywała Pani wyłącznie byłemu partnerowi w ramach rozliczeń konkubinatu. W odniesieniu do sprzętów kupionych przez Panią lub Pani rodziców przysługuje roszczenie o wydanie rzeczy na podstawie prawa własności skierowane do osoby, która aktualnie nimi włada. Warunkiem powodzenia roszczeń majątkowych przed sądem jest posiadanie dowodów potwierdzających wydatki, w szczególności faktur, rachunków imiennych, potwierdzeń przelewów bankowych oraz świadków. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208.

Odpowiedź nr 1 z dnia 2 listopada 2026 11:36 Zmodyfikowano dnia: 2 listopada 2026 11:36 Obejrzało: 6 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.