Złożenie PIT-2 w trakcie roku a wysokość wynagrodzenia netto i zwrot podatku.
Pytanie z dnia 15 września
Dzień dobry,
W trakcie roku chce złożyć pit 2 który podobno jest korzystny dla pracownika.Zarabiam 6tys netto brutto 8300. Czy podpisując takie oświadczenie pensje netto mi się zmniejszy o ok 300zl? A jej zwrot otrzymam w rozliczeniu podatkowym? Czy kwota netto zostaje bez zmian ?
Pozdrawiam Katarzyna
Eleonora Markowicz Adwokat
Eleonora Markowicz Kancelaria Adwokacka
Rynek Dębnicki 6/3, 30-319 Kraków
Przeciwnie, złożenie tego oświadczenia powoduje, że pracodawca może co miesiąc stosować kwotę zmniejszającą podatek, czyli w ciągu roku będzie Pani dostawać więcej. Gdyby od początku roku to stosować, to podatek do zwrotu powinien raczej wyjść na zero. A jeśli Pani tego oświadczenia nie składa, to pracodawca nie uwzględnia kwoty wolnej od podatku, dochodzi do nadpłaty podatku i potem jego zwrotu przy rozliczeniu rocznym.
Podziękowałeś prawnikowi
Dzień dobry, nazywam się Arkadiusz Malak, jestem adwokatem. Dziękuję za złożone zapytanie. Z przepisów wynika coś odwrotnego niż Pani zakłada: złożenie oświadczenia o stosowaniu pomniejszenia (potocznie PIT-2) co do zasady zwiększa kwotę wypłacanego wynagrodzenia netto, a nie ją zmniejsza. Podstawa prawna: roczny podatek według skali jest pomniejszany o kwotę zmniejszającą podatek wynoszącą 3600 zł (art. 27 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych). Zaliczki miesięczne obliczane przez pracodawcę wynoszą, w pierwszym przedziale skali, 12% dochodu (art. 32 ust. 2 pkt 1 tej ustawy). Pracodawca pomniejsza jednak zaliczkę o kwotę nie większą niż 1/12 kwoty zmniejszającej podatek, czyli o 300 zł miesięcznie, tylko wtedy, gdy pracownik złoży mu oświadczenie o stosowaniu pomniejszenia (art. 31b ust. 1 i 3 pkt 1 tej ustawy). Złożenie tego oświadczenia nie jest obowiązkowe. Bez niego pracodawca pobiera zaliczkę w pełnej wysokości, a kwota zmniejszająca podatek jest uwzględniana dopiero w rozliczeniu rocznym; ewentualny zwrot zależy od wyniku całego rozliczenia (zeznanie składa się od 15 lutego do 30 kwietnia następnego roku, art. 45 ust. 1 tej ustawy). Złożenie oświadczenia w trakcie roku powoduje zatem, że tę kwotę otrzymuje Pani wcześniej, w wypłatach, a nie dopiero po rozliczeniu rocznym. Oświadczenie można złożyć w dowolnym momencie roku. Jeżeli się Pani rozmyśli albo zmieni się sytuacja, można je zmienić lub wycofać nowym oświadczeniem (art. 31a ust. 3 i 4). Orientacyjne wyliczenie przy brutto 8300 zł: przy typowych składkach pracownika na ubezpieczenia społeczne (ok. 13,71%), składce zdrowotnej 9%, kosztach uzyskania przychodu 250 zł miesięcznie i bez PPK zaliczka wynosi około 829 zł (składki społeczne to ok. 1138 zł; po ich odliczeniu i po uwzględnieniu kosztów 250 zł dochód wynosi ok. 6912 zł, z czego 12% daje ok. 829 zł; składka zdrowotna ok. 645 zł jest pobierana odrębnie; z oświadczeniem zaliczka to ok. 829 zł minus 300 zł, czyli ok. 529 zł). Netto wynosiłoby wtedy ok. 5688 zł bez oświadczenia i ok. 5988 zł z oświadczeniem, czyli o 300 zł więcej. Skoro Pani obecne netto to około 6000 zł, możliwe, że oświadczenie zostało już złożone (także w poprzednich latach, bo oświadczenie dotyczy też kolejnych lat podatkowych, art. 31a ust. 6) albo na pasku są inne pozycje, np. PPK. Proszę to sprawdzić na pasku wypłaty. Są to wyliczenia przybliżone, bo na wynik wpływają m.in. PPK, ulgi, dodatkowe składniki i faktyczna wysokość składek. Ważne zasady praktyczne: pracodawca uwzględnia oświadczenie najpóźniej od miesiąca następującego po miesiącu, w którym je otrzymał (art. 31a ust. 5). Jeżeli ma Pani kilku płatników (np. drugą umowę), oświadczenie można złożyć najwyżej trzem płatnikom, a łączne pomniejszenie w danym miesiącu nie może przekroczyć 1/12 kwoty zmniejszającej, o czym decyduje wskazanie 1/12, 1/24 albo 1/36 w oświadczeniu (art. 31b ust. 2, 3 i 5). W takiej sytuacji trzeba uważać, aby nie wykorzystać pomniejszenia podwójnie, bo wtedy po rocznym rozliczeniu może wyjść dopłata. Jeżeli zmieni się sytuacja (np. drugi pracodawca), należy zmienić oświadczenie (art. 31a ust. 3 i 4). Podsumowując: przy jednym pracodawcy oświadczenie co do zasady zwiększa Pani wypłatę netto, a o spadku netto o 300 zł nie ma mowy; przy kilku źródłach dochodu warto to jeszcze sprawdzić na konkretnych danych. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z ofertą kancelarii oraz do kontaktu w celu omówienia sprawy: www.adwokat-malak.com www.adwokatmalak.com.pl https://www.facebook.com/adwokatmalak/ tel. 506-389-613 arkadiuszmalak@poczta.onet.pl Z wyrazami szacunku adw. Arkadiusz Malak
Podziękowałeś prawnikowi
Chcę dodać odpowiedź
Jeśli jesteś prawnikiem
zaloguj się by odpowiedzieć temu
klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem
poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.


