Umowa na czas określony a ciąża

Pytanie z dnia 21 kwietnia

Dzień dobry. Pracuje jako pielęgniarka. Mam umowę na czas określony 1rok. Zaszłam w ciążę. Obecnie jestem w 4 miesiącu. Umowa kończy mi się za 4miesiace. Co w takiej sytuacji? Czy można przedłużyć umowę?

Dzień dobry, zgodnie z art. 177 kodeksu pracy, umowa o pracę na czas określony, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Oznacza to, że Pani umowa zostanie przedłużona. Proszę pamiętać o dostarczeniu pracodawcy zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego ciążę. R. pr. Elżbieta Walczak

Odpowiedź nr 1 z dnia 22 kwietnia 2026 12:17 Zmodyfikowano dnia: 22 kwietnia 2026 12:17 Obejrzało: 155 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry, W Pani sytuacji umowa nie tyle „może”, co ulega przedłużeniu z mocy prawa – jeżeli jej koniec przypada po 3. miesiącu ciąży, to zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy przedłuża się automatycznie do dnia porodu (wyjątek dotyczy umowy na zastępstwo). Jeśli ma Pani dodatkowe pytania dot. sprawy, zapraszam serdecznie na konsultację. --- PS. Jeżeli są Państwo usatysfakcjonowani odpowiedzią, będę bardzo wdzięczny za pozostawienie krótkiej opinii na SpecPrawniku oraz w wizytówce Google: https://share.google/hf7saPPpyxKEx0Hi5 To pomaga innym osobom znaleźć rzetelną pomoc prawną. Z góry dziękuję. Adwokat Adrian Gajzler

Odpowiedź nr 2 z dnia 23 kwietnia 2026 13:06 Zmodyfikowano dnia: 23 kwietnia 2026 13:06

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.