Rozszerzenie wspólności majątkowej na mieszkanie nabyte w drodze umowy dożywocia a ochrona przed roszczeniem o zachowek córki męża.
Pytanie z dnia 30 października
Mój mąż zawarł ze swoim wujkiem umowę dożywocia (wujek jest dożywotnikiem) na kilka dni przed naszym ślubem. Od wielu lat to ja w praktyce sprawuję opiekę nad wujkiem i realizuję obowiązki wynikające z umowy, ponieważ mój mąż jest osobą z niepełnosprawnością ruchową i porusza się na wózku inwalidzkim.
Chcielibyśmy obecnie uregulować kwestie własnościowe dotyczące tego mieszkania, przede wszystkim z myślą o zabezpieczeniu mojej sytuacji prawnej na przyszłość.
Zależy nam na uniknięciu sytuacji, w której po śmierci męża jego córka mogłaby dochodzić ode mnie zachowku. Córka od dłuższego czasu nie utrzymuje z ojcem bliskiego kontaktu i nie interesuje się jego sytuacją ani codziennymi potrzebami.
Rozważamy zatem rozszerzenie wspólności majątkowej małżeńskiej na mieszkanie nabyte przez męża w drodze umowy dożywocia.
W związku z tym chcielibyśmy zapytać:
Czy w naszej sytuacji możliwe jest skuteczne włączenie mieszkania do majątku wspólnego małżeńskiego poprzez umowę majątkową małżeńską rozszerzającą wspólność ustawową?
Jeżeli tak, to czy w przypadku śmierci męża jego córka mogłaby dochodzić zachowku wyłącznie od wartości udziału przypadającego mężowi w tym mieszkaniu, a nie od całej jego wartości?
Czy takie rozwiązanie rzeczywiście zabezpieczyłoby moją sytuację majątkową i ograniczyło ewentualne roszczenia córki męża?
Czy istnieją inne, korzystniejsze i bezpieczniejsze prawnie rozwiązania, które powinniśmy rozważyć?
Będziemy bardzo wdzięczni za poświęcony czas, życzliwość i odpowiedź na nasze pytania.
Z góry dziękujemy za pomoc.
Tomasz R. Weigt Adwokat
Kancelaria Adwokacka Adwokat Tomasz R. Weigt
Daszyńskiego 12/1, 59-700 Bolesławiec
Dzień dobry. 1. Włączenie mieszkania nabytego przez męża przed ślubem na podstawie umowy dożywocia do majątku wspólnego jest dopuszczalne. Małżonkowie mogą tego dokonać w drodze notarialnej umowy rozszerzającej wspólność ustawową na podstawie art. 47 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Obciążenie lokalu prawem dożywocia na rzecz wujka nie stanowi ku temu przeszkody prawnej – prawo to pozostaje w mocy i w dalszym ciągu obciąża nieruchomość, a oboje małżonkowie stają się współwłaścicielami lokalu w ramach wspólności łącznej. 2. Rozwiązanie to w istotny sposób zabezpiecza Pani interes majątkowy i ogranicza ewentualne roszczenia córki męża o zachowek. Zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego umowa rozszerzająca wspólność majątkową małżeńską ma charakter odrębny od darowizny i nie podlega doliczeniu do spadku przy obliczaniu substratu zachowku na podstawie art. 993 Kodeksu cywilnego. Oznacza to, że po ewentualnej śmierci męża w skład spadku wejdzie wyłącznie jego udział w majątku wspólnym (co do zasady 1/2 części lokalu), a nie całe mieszkanie. Dodatkowo przy szacowaniu wartości tego udziału na potrzeby ewentualnego zachowku jego wartość rynkowa ulega znacznemu obniżeniu o skapitalizowaną wartość ciążącego na lokalu prawa dożywocia na rzecz wujka, co w praktyce może zredukować podstawę roszczeń córki do relatywnie niewielkiej kwoty. 3. Samo rozszerzenie wspólności majątkowej nie pozbawia jednak córki męża praw spadkowych automatycznie. Aby plan zadziałał, mąż musi sporządzić testament, w którym powoła Panią do całości spadku – w przeciwnym razie dojdzie do dziedziczenia ustawowego i córka odziedziczy z mocy prawa połowę jego udziału (czyli 1/4 całego mieszkania). Dodatkowym środkiem zabezpieczającym jest wydziedziczenie córki w testamencie na podstawie art. 1008 pkt 3 Kodeksu cywilnego z powodu uporczywego niedopełniania względem ojca obowiązków rodzinnych, w szczególności braku kontaktu, zainteresowania i wsparcia pomimo jego ciężkiej niepełnosprawności ruchowej. Skuteczne wydziedziczenie całkowicie pozbawia córkę prawa do zachowku, przy czym należy pamiętać, że jeżeli córka posiada własne dzieci, prawo do zachowku przejdzie z mocy ustawy na te dzieci. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208.
Podziękowałeś prawnikowi
Mariola Tomaszewska-Śloderbach Radca prawny
Tomaszewska-Śloderbach Mariola. Kancelaria prawna
Legnicka 13 lok. 1, 55-300 Środa Śląska
Tak, włączenie mieszkania do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej (umowa u notariusza) jest prawnie dopuszczalne. Skutek: Po śmierci męża, w skład spadku wejdzie tylko udział męża w nieruchomości (wspólność ustawowa to zazwyczaj 1/2). Córka będzie mogła dochodzić zachowku jedynie od tej połowy, co realnie zmniejszy kwotę roszczenia. Samo rozszerzenie wspólności ogranicza zakres roszczenia, ale nie eliminuje go całkowicie. Bezpieczniejszym rozwiązaniem mogłoby być zawarcie przez wujka umowy dożywocia również z Panią (przystąpienie do długu), co czyniłoby Panią współwłaścicielem nieruchomości na podstawie osobnej czynności prawnej, niezależnej od spadkobrania po mężu. W celu szczegółowej analizy dokumentów oraz przygotowania optymalnej strategii zabezpieczenia Pani interesów, zapraszam do kontaktu w celu poprowadzenia tej sprawy.
Podziękowałeś prawnikowi
Chcę dodać odpowiedź
Jeśli jesteś prawnikiem
zaloguj się by odpowiedzieć temu
klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem
poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.

