Renta lub świadczenia z MOPS po utracie świadczenia pielęgnacyjnego i hospitalizacji psychiatrycznej.

Pytanie z dnia 12 września

Mam 52 lata . Pracowalam od 1995 roku do 2008 mam w sumie 11 lat pracy. Od 2009 do września 2022 pobierałam swiadczenie pielegnacyjne na niepełnosprawne dziecko.
Od października 2022 Mops zaprzestał wypłaty świadczeń.
Nie podjęłam pracy . Obecnie od 21.07.2026 do chwili obecnej przebywam w szpitalu psychiatrycznym . Czy należy mi się renta lub inne swiadczenia z Mopsu?

Dzień dobry. 1. Kwestia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy z ZUS zależy od spełnienia wymogów stażowych oraz orzeczenia lekarza orzecznika. Posiada Pani 11 lat pracy (1995–2008), a za okres pobierania świadczenia pielęgnacyjnego gmina opłacała składki emerytalno-rentowe do czasu osiągnięcia przez Panią 20-letniego stażu (zgodnie z art. 6 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych nastąpiło to po 9 latach, ok. 2018 r.). Łącznie legitymuje się więc Pani wymaganym stażem co najmniej 20 lat okresów ubezpieczenia. Dzięki temu – na mocy art. 57 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – nie obowiązuje Pani warunek powstania niezdolności do pracy w ciągu 18 miesięcy od ustania ubezpieczenia, pod warunkiem jednak, że lekarz orzecznik ZUS orzeknie u Pani całkowitą (a nie częściową) niezdolność do pracy. Drugim wyzwaniem jest wymóg posiadania 5 lat stażu w ostatnim 10-leciu. Ponieważ po 2018 r. gmina nie opłacała już składek emerytalno-rentowych, licząc 10 lat wstecz od 2026 r. może Pani nie posiadać wymaganych 5 lat. Szansą na uzyskanie renty jest ustalenie przez lekarza orzecznika ZUS (na podstawie dokumentacji medycznej), że całkowita niezdolność do pracy powstała wcześniej (np. do 2023 r.), gdyż wówczas 10-lecie liczy się wstecz od daty powstania niezdolności. W razie odmowy z przyczyn formalnych pozostaje wniosek o przyznanie renty w drodze wyjątku przez Prezesa ZUS (art. 83 ustawy). 2. W Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej nie uzyska Pani renty (świadczenie to wypłaca wyłącznie ZUS), jednak może Pani ubiegać się o świadczenia z pomocy społecznej. Podstawowym jest zasiłek stały, który przysługuje osobie pełnoletniej całkowicie niezdolnej do pracy z powodu stanu zdrowia, legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności (wydanym przez Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności), pod warunkiem spełnienia kryterium dochodowego (dla osoby samotnie gospodarującej wynosi ono obecnie 1010 zł). Do czasu uzyskania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności MOPS może przyznać zasiłek okresowy ze względu na długotrwałą chorobę lub zasiłek celowy na pokrycie bieżących kosztów leków i utrzymania. Dodatkowo sam pobyt i leczenie w szpitalu psychiatrycznym są bezpłatne z mocy ustawy o ochronie zdrowia psychicznego bez względu na ubezpieczenie, a po wyjściu ze szpitala MOPS może wydać decyzję potwierdzającą prawo do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej na okres do 90 dni. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 14 września 2026 13:44 Zmodyfikowano dnia: 14 września 2026 13:44 Obejrzało: 80 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.