Przeniesienie żołnierza zawodowego do innej jednostki wojskowej bez zgody obecnego dowódcy.

Pytanie z dnia 04 listopada

Dzień dobry,
Jestem żołnierzem zawodowym od prawie 4 lat i chciałbym przenieść się do innej jednostki ze względu na lepsze warunki służby. Niestety mój obecny dowódca nie wyraża na to zgody.
Chciałbym zapytać, czy w takiej sytuacji muszę odczekać 12 miesięcy, aby ponownie starać się o przeniesienie? Czy mogę odejść ze służby do cywila i od razu ubiegać się o przyjęcie do innej jednostki wojskowej?
Chciałbym dowiedzieć się, jakie mam możliwości prawne i jak najlepiej rozwiązać tę sytuację.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dzień dobry. 1 Przepisy ustawy z dnia 11 marca 2022 r. o obronie Ojczyzny nie przewidują obowiązku odczekania 12 miesięcy przed ponownym złożeniem wniosku o przeniesienie do innej jednostki wojskowej (wyznaczenie na inne stanowisko służbowe). Kwestia ta bywa regulowana wewnętrznymi wytycznymi lub pragmatyką kadrową danej jednostki, lecz nie stanowi bezwzględnego terminu ustawowego. Wniosek można ponowić w każdym czasie. Należy przy tym uwzględnić, że bezpośredni dowódca jednostki wydaje jedynie opinię służbową – decyzję personalną o przeniesieniu podejmuje organ właściwy do obsadzenia docelowego stanowiska. Choć negatywna opinia obecnego dowódcy ma istotne znaczenie dowodowe przy ocenie potrzeb Sił Zbrojnych, ma on obowiązek przekazać wniosek drogą służbową do właściwego organu decyzyjnego. 2. Zwolnienie ze służby na własny wniosek (wypowiedzenie stosunku służbowego z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia – art. 230 ust. 1 pkt 1 ustawy) w celu natychmiastowego powrotu do innej jednostki wiąże się z ryzykiem prawnym. Powołanie żołnierza rezerwy do zawodowej służby wojskowej ma charakter całkowicie uznaniowy – organ wojskowy nie ma prawnego obowiązku ponownego przyjęcia do służby. Ponowna procedura rekrutacyjna prowadzona przez Wojskowe Centrum Rekrutacji wymaga weryfikacji formalnej i medycznej, co w praktyce trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, pozostawiając kandydata bez uposażenia. Ponadto, w razie wcześniejszego ukończenia kursów specjalistycznych lub nauki na koszt wojska przed upływem wymaganego okresu odpracowania, rozwiązanie stosunku służbowego na własny wniosek rodzi obowiązek zwrotu poniesionych przez resort kosztów kształcenia (art. 231 ust. 3 powołanej ustawy). 3. Właściwym trybem postępowania w tej sytuacji jest uzyskanie w docelowej jednostce wojskowej zaświadczenia o zamiarze wyznaczenia na konkretne stanowisko służbowe (potwierdzenia wolnego etatu). Z takim dokumentem należy złożyć formalny wniosek drogą służbową o przeniesienie, uzasadniając go potrzebami Sił Zbrojnych oraz podnoszeniem kwalifikacji zawodowych, co obliguje dowództwo do merytorycznego ustosunkowania się do wniosku i przekazania go organowi uprawnionemu do obsady stanowiska. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 5 listopada 2026 12:45 Zmodyfikowano dnia: 5 listopada 2026 12:45 Obejrzało: 0 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.