Czy pracodawca może zobowiązać pracownika do pracy w święta przy umowie o pracę i umowie zlecenia.

Pytanie z dnia 02 listopada

Dzien dobry mam takie pytanie czy pracodawca moze mnie zmusic do pracy w swieta mam umowe o prace ale tez mam zlecenie

Dzień dobry, w przypadku umowy o pracę praca w święta jest dopuszczalna tylko w określonych sytuacjach (np. przy niezbędnym ruchu ciągłym lub pracach wymaganych ze względu na bezpieczeństwo). Pracodawca nie może więc jednostronnie nakazać pracy w święto, jeśli nie zachodzą przesłanki ustawowe. Jeśli pracownika zostanie zobowiązany do pracy w święto, pracodawca musi zapewnić inny dzień wolny lub wypłacić dodatek do wynagrodzenia. W odniesieniu do umowy zlecenia kluczowe są zapisy zawarte w samej umowie. Zlecający może wymagać pracy w święto, jeśli tak wynika z treści kontraktu. Ważne jest, czy te dwa stosunki prawne wzajemnie na siebie nie wpływają (np. wymiar czasu pracy). Zapraszam do dalszego kontaktu w celu szczegółowej analizy zapisów obu umów i podjęcia dalszych działań prawnych w tej sprawie.

Odpowiedź nr 1 z dnia 3 listopada 2026 21:03 Zmodyfikowano dnia: 3 listopada 2026 21:03 Obejrzało: 10 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Dzień dobry. 1. W przypadku umowy o pracę pracodawca co do zasady nie może nakazać pracy w święta ustawowo wolne od pracy. Zgodnie z art. 151^9 i art. 151^10 Kodeksu pracy praca w święto jest bezwzględnie zakazana, chyba że profil działalności firmy lub charakter wykonywanych zadań mieści się w zamkniętym katalogu ustawowych wyjątków (dotyczy to m.in. gastronomii, hotelarstwa, transportu, stacji paliw, zakładów leczniczych, ochrony osób i mienia, pracy w ruchu ciągłym czy konieczności przeprowadzenia nagłej akcji ratowniczej). Jeżeli Pana praca nie kwalifikuje się pod żaden z tych wyjątków, polecenie stawienia się w pracy w święto jest bezprawne, a pracownik ma prawo odmówić jego wykonania bez ryzyka sankcji dyscyplinarnych. W sytuacji, gdy pracodawca działa w branży objętej wyjątkiem i wyda zgodne z prawem polecenie pracy w święto, ma bezwzględny obowiązek zrekompensować ten czas innym dniem wolnym od pracy w terminie określonym w art. 151^11 k.p., a dopiero przy braku takiej możliwości – wypłacić 100% dodatku do wynagrodzenia za każdą godzinę pracy. 2. W odniesieniu do umowy zlecenia stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego, a nie Kodeksu pracy, co oznacza brak ustawowego zakazu wykonywania usług w święta (z wyłączeniem placówek handlowych). W ramach zlecenia zleceniodawca nie ma jednak uprawnienia do wydawania poleceń służbowych w reżimie pracowniczym – obowiązek świadczenia usług w określony dzień musi wprost wynikać z treści zawartej umowy lub zaakceptowanego przez Pana harmonogramu. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na sytuację, gdy umowa zlecenie została zawarta z tym samym pracodawcą (lub podmiotem powiązanym). Jeżeli w ramach zlecenia wykonuje Pan tożsame czynności co na etapie umowy o pracę, zlecanie pracy w dni świąteczne stanowi często próbę obejścia kodeksowych norm czasu pracy oraz zakazu pracy w święta (art. 22 § 1^1 k.p.), co jest praktyką nielegalną i podlega kontroli Państwowej Inspekcji Pracy. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 2 z dnia 3 listopada 2026 21:53 Zmodyfikowano dnia: 3 listopada 2026 21:53 Obejrzało: 8 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.