Czy pracodawca może odmówić obniżenia etatu do 1/2 po urlopie macierzyńskim?

Pytanie z dnia 23 lutego

Dobry Wieczór
Czy pracodawca ma prawo , odmówić pracownikowi przejście na 1/2 etatu po urlopie macierzyńskim? Nawet jak został wysłany im mailowo wniosek o obniżenie wymiaru pracy?

Szanowna Pani, W opisanej sytuacji kluczowe znaczenie ma art. 186(7) Kodeksu pracy, który wprost reguluje tzw. obligatoryjne obniżenie wymiaru etatu. Zgodnie z § 1 tego przepisu pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek – w postaci papierowej lub elektronicznej – o obniżenie wymiaru czasu pracy do poziomu nie niższego niż połowa pełnego etatu, w okresie, w którym mógłby korzystać z urlopu wychowawczego. Pracodawca jest obowiązany taki wniosek uwzględnić – nie jest to decyzja uznaniowa. Zgodnie z § 2 wniosek należy złożyć co najmniej 21 dni przed rozpoczęciem pracy w obniżonym wymiarze. Jeżeli termin ten nie został zachowany, pracodawca ma obowiązek obniżyć wymiar czasu pracy najpóźniej z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku. Jeżeli pracownik wykorzystał już część urlopu wychowawczego, może korzystać z obniżonego wymiaru etatu przez okres odpowiadający pozostałemu do wykorzystania wymiarowi urlopu – nie dłużej jednak niż do końca roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6 lat (§ 3). Co istotne, korzystanie z obniżonego etatu nie pomniejsza wymiaru przysługującego urlopu wychowawczego (§ 4). Jeżeli spełnia Pani warunki do urlopu wychowawczego (w szczególności wymagany staż pracy), a wniosek został prawidłowo złożony, pracodawca co do zasady nie ma prawa odmówić przejścia na 1/2 etatu. Aby jednoznacznie ocenić sytuację, należałoby ustalić, czy spełnia Pani warunki do urlopu wychowawczego oraz czy wniosek zawierał wymagane elementy. W razie potrzeby mogę pomóc w przygotowaniu formalnego stanowiska wobec pracodawcy. --- PS. Jeżeli są Państwo usatysfakcjonowani udzieloną odpowiedzią oraz dotychczasowym wsparciem, będę bardzo wdzięczny za pozostawienie krótkiego komentarza na SpecPrawniku oraz w wizytówce Google (link do wizytówki: https://share.google/hf7saPPpyxKEx0Hi5). Zajmuje to dosłownie kilka minut, a dla nas – prawników – ma ogromne znaczenie i realnie pozwala docierać z pomocą do kolejnych osób potrzebujących wsparcia prawnego. Z góry dziękuję. Adwokat Adrian Gajzler

Odpowiedź nr 1 z dnia 26 lutego 2026 12:57 Zmodyfikowano dnia: 26 lutego 2026 12:57

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.