Czy można odejść z pracy przed upływem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia po ustnym uzgodnieniu wcześniejszego rozwiązania umowy?

Pytanie z dnia 04 listopada

19 października złożyłam wypowiedzenie w pracy za porozumieniem stron. Dostałam odmowę twierdząc że mam 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Umówiłam się z menegerka że zostanę do końca listopada a od grudnia podejmuje nową pracę. W tym czasie kierowniczka miała znaleść kogoś na moje miejsce. Mamy ju listopad kierowniknnie znalazł jeszcze nikogo twierdzax że nie ma odpowiedniej osobuly. Poprosiłam menegerke by potwierdziła minposemnoe o naszej umowie. Na emaile nie odpisuje . Co w tej sytuacji mam zrobić ?chcę podjąć nową pracę ,Nowy pracodawca czeka na mnie . Czy dobrym rozwiązaniem byłoby porzucenie pracy

Dzień dobry. 1. Złożone przez Panią pismo stanowiło ofertę rozwiązania umowy o pracę na mocy porozumienia stron (art. 30 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy). Tryb ten wymaga wyraźnej zgody pracodawcy. Odmowa oznacza, że do zawarcia porozumienia nie doszło, a stosunek pracy trwa nadal. Ustne ustalenia z menedżerką, wobec braku ich pisemnego potwierdzenia oraz braku formalnego umocowania tej osoby do reprezentowania pracodawcy w sprawach pracowniczych, są bezskuteczne. Jeżeli treść Pani pisma z 19 października została potraktowana jako jednostronne wypowiedzenie umowy, to przy trzymiesięcznym okresie wypowiedzenia umowa rozwiąże się z dniem 31 stycznia. 2. Samowolne zaprzestanie świadczenia pracy od 1 grudnia („porzucenie pracy”) nie jest właściwym rozwiązaniem. Nieusprawiedliwiona nieobecność stanowi ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych i uprawnia pracodawcę do rozwiązania umowy bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 52 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy). Informacja o zwolnieniu dyscyplinarnym zostaje odnotowana w świadectwie pracy, co obciąża przebieg zatrudnienia. Dodatkowo pracodawca może wystąpić z roszczeniem odszkodowawczym za szkodę wyrządzoną umyślnym zaniechaniem pracy (art. 122 Kodeksu pracy). 3. W tej sytuacji należy skierować ponowny, formalny wniosek o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z dniem 30 listopada bezpośrednio do osoby reprezentującej pracodawcę (właściciela, zarządu lub kierownika kadr), z powołaniem się na wcześniejsze deklaracje menedżerki. W razie odmowy pracodawcy jedynym rozwiązaniem chroniącym przed trybem dyscyplinarnym pozostaje wykonywanie pracy do upływu okresu wypowiedzenia albo uzgodnienie z nowym pracodawcą późniejszej daty rozpoczęcia pracy. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 5 listopada 2026 12:40 Zmodyfikowano dnia: 5 listopada 2026 12:40 Obejrzało: 1 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.