Czy dyrektor przedszkola może narzucić termin urlopu pracownikowi?

Pytanie z dnia 04 listopada

Dzień dobry,

Żona pracuje jako pomoc nauczyciela w przedszkolu publicznym, jako pracownik nie pedagogiczny.

Raz w roku w lipcu lub sierpniu jest postój i przedszkole nie pracuje i dzieci nie przychodzą do przedszkola.

Czy dyrektor przedszkola może zmusić moją żonę do wzięcia np. w lipcu 22 dni urlopu, zostawiając jej tylko 4 dni do jej dyspozycji?

Proszę o odpowiedź włącznie z odpowiednimi przepisami tę kwestię regulującą.
Z wyrazami szacunku

Dzień dobry. 1. Pomoc nauczyciela jest pracownikiem samorządowym zatrudnionym na stanowisku pomocniczym i obsługi (art. 4 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych). Do jej stosunku pracy nie mają zastosowania przepisy Karty Nauczyciela dotyczące urlopów wypoczynkowych w placówkach feryjnych lub nieferyjnych. W zakresie prawa do urlopu i zasad jego udzielania zastosowanie znajdują wyłącznie przepisy Kodeksu pracy (art. 43 ust. 1 ustawy o pracownikach samorządowych w zw. z art. 152 i nast. k.p.). 2. Dyrektor przedszkola nie ma uprawnienia do narzucenia terminu wykorzystania bieżącego urlopu wypoczynkowego. Zgodnie z art. 163 § 1 Kodeksu pracy urlopy powinny być udzielane na podstawie planu urlopów, który ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Jeżeli w placówce nie ustala się planu urlopów (z uwagi na brak zakładowej organizacji związkowej lub za jej zgodą), termin urlopu ustala się w porozumieniu z pracownikiem (art. 163 § 1[1] k.p.). Kodeks pracy dopuszcza jednostronne skierowanie pracownika na urlop wypoczynkowy przez pracodawcę wyłącznie w dwóch sytuacjach: w okresie wypowiedzenia umowy o pracę (art. 167[1] k.p.) oraz w przypadku urlopu zaległego, niewykorzystanego w poprzednich latach kalendarzowych (art. 168 k.p.). Przepisy te nie dają prawa do przymusowego skierowania pracownika na urlop bieżący. 3. Przerwa w funkcjonowaniu przedszkola (brak dzieci w lipcu lub sierpniu) nie zwalnia pracodawcy z obowiązku poszanowania przepisów o urlopach. Jeżeli pracownik nie wyraża zgody na urlop w tym okresie i zgłasza gotowość do pracy, sytuacja ta stanowi przestój w rozumieniu art. 81 Kodeksu pracy. W czasie przestoju pracodawca może powierzyć pracownikowi inną odpowiednią pracę (np. prace porządkowe, inwentaryzacyjne lub przygotowanie sal do nowego roku szkolnego – art. 81 § 3 k.p.), a w razie braku możliwości zapewnienia jakiejkolwiek pracy – zwolnić go z obowiązku jej świadczenia, wypłacając wynagrodzenie przestojowe wynikające z jego osobistego zaszeregowania (art. 81 § 1 k.p.). Dyrektor nie może przerzucać ryzyka organizacyjnego związanego z przerwą w działalności jednostki na pracownika poprzez wymuszanie wykorzystania przysługującego urlopu. Pozdrawiam. Adw. Tomasz R. Weigt, tel. 601-225-208

Odpowiedź nr 1 z dnia 5 listopada 2026 12:49 Zmodyfikowano dnia: 5 listopada 2026 12:49 Obejrzało: 0 osób

Czy uznajesz odpowiedź za pomocną?

Nie udało się wysłać odpowiedzi.

Podziękowałeś prawnikowi

Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.